Založ si blog

Vyhláška MH SR č. 503/2022 Z. z.

Vyhláškou sa mení vyhláška MH SR  č. 240/2016 Z.z. a o.i. sa ňou ustanovujú pravidlá pre rozpočítavanie nákladov na množstvo dodaného tepla na vykurovanie a to s účinnosťou od 1.1.2023. Rozpočítanie dodávok tepla sa tak podľa tohto predpisu prvýkrát uskutoční v roku 2024 vo vyúčtovaní za rok 2023.

Po oboznámení sa s vyhláškou si aj laik položí otázku na zákazku a ochranu koho bola táto prijatá. A aj laik si odpovie, že sa tak stalo na zákazku výrobcov a dodávateľov tepla a má za cieľ chrániť výrobcom a dodávateľom tepla lojálnych odberateľov, teda tých, ktorí sa správajú nezodpovedne, plytvajú strategickou a nedostatkovou surovinou a svoje svoje obydlia – byty napojené na centrálneho dodávateľa – bezbreho prekurujú. Naopak, vyhláškou sú  bití tí, ktorí sú šetrní, správajú sa zodpovedne a vykurujú úsporne a efektívne. Zjednodušene povedané platí zásada čím viac kúriš, tým viac ušetríš.

Tvorcovia vyhlášky pasujúci sa za odborníkov tvrdia, že krajné a rohové, najvyššie a najnižšie byty, teda byty, ktoré nie sú vykurované teplom z ostatných bytov na teple ušetria. Majitelia neobývaných, tzv. investičných bytov, keďže sa predpokladá, že sú nevykurované si za teplo priplatia. Majitelia síce obývaných, ale susedmi vykurovaných bytov si za teplo tiež priplatia. Majiteľov tzv. špekulatívnych bytov, t.j. bytov, ktoré sú prenajímané vyhláška vôbec nespomína, no vo všeobecnosti je možné ich kategorizovať ako byty, ktoré na teple ušetria. Tvorcovia vyhlášky museli vo svojich výpočtoch niekde urobiť chybu, pretože ani jedno z týchto tvrdení nie je pravdivé a platí, že najmenej za teplo zaplatí ten, kto vykuruje najintenzívnejšie. 

Nový systém rozpočítavania nákladov dodávok tepla na vykurovanie sa negatívne dotkne tých domácností, ktoré bez ohľadu na svoju polohu šetria, teda správajú sa zodpovedne a vykurujú len tak, ako je nevyhnutné, no postačujúce (18 – 22 °C). Ten, kto šetrí viac, pre toho budú dopady katastrofálne. Na majiteľov investičných bytov to bude mať negatívny dopad len v prípade, ak byt nevykurujú. Majitelia výhodne polohovaných bytov, ktoré sú vykurované teplom od susedov žiadnu bolesť nepocítia, ak svoj byt aj napriek svojej polohe vykurujú. Majiteľom špekulatívnych bytov môžu byť zmeny vyplývajúce z aplikácie vyhlášky ukradnuté, akúkoľvek zmenu prenesú na podnájomníka. Z uvedeného vyplýva, že nový systém rozpočítavania odmení tých, ktorí svoje byty prekurujú a čím viac, tým lepšie a vytrestá tých, ktorí sa žiaľbohu mylne domnievajú, že keď sa uskromnia tak ušetria. Moje odporúčanie je jednoznačné: kúriť bez ohľadu na  to, či sa jedná o užívateľský (riadne obývaný a užívaný), investičný (neobývaný, čakajúci na predaj/prenájom), špekulatívny (prenajatý) byt, krajný, rohový, najvyšší, najnižší, nikým iným nevykurovaný, vykurovaný zo všetkých strán,… tak, aby som spotreboval viac tepla, ako ten, kto predchádzajúcu vykurovaciu sezónu spotreboval najviac.

Prečo je to tak je dané výrobcom a dodávateľom tepla a všetkým darebákom prajným a ústretovým spôsobom vyúčtovania, ktoré neberie do úvahy nič iné, len zvýhodnenie toho, kto odoberie viac a najviac tepla a potrestanie toho, kto odoberie tepla menej a najmenej.

Príklad ako sa budú rozpočítavať náklady na teplo:

Pri rozpočítavaní nákladov na teplo sa prihliada na základnú a spotrebnú zložku. Ak sa vlastníci nedohodnú inak, tak spravidla základná zložka tvorí 60% a spotrebná 40% z celkových nákladov. Základnú zložku nevie vlastník nijako ovplyvniť, ide o náklady rozpočítané na plochu bytu. Spotrebná zložka sa počíta na základe údajov odčítaných z meračov konkrétnej bytovej jednotky, jej výšku môže vlastník ovplyvniť reguláciou teploty v byte. Z údajov sa určí pre každý byt náklad na 1 m2 za rok. Hodnota s najvyšším nákladom a vydelí hodnotou s najnižším nákladom, výsledkom je tzv. podiel špecifických nákladov vykurovaného priestoru, ktorý ak je viac ako 2,5 a rozdiel v platbách  za 1 m2 medzi bytmi je viac ako 2,5 násobný upraví sa smerom nahor základná zložka tak, aby bol rozdiel nižší alebo rovný 2,5. Najvyšší náklad, s čím odborníci nerátali, môže mať a vo veľa prípadoch bude mať dobre polohovaný, kľudne aj investičný, určite špekulatívny byt, naopak najnižší náklad môže byť a vo veľa prípadoch bude v krajnom, rohovom, najvyššom, najnižšom, teda zle polohovanom byte a práve zodpovedný a šetrný vlastník tohto bytu zaplatí za teplo v byte s najvyšším nákladom, v ktorom sa kúri nonstop a naplno.

Príklad ako sa prepočíta náklad podľa novej vyhlášky:

Základná zložka: 30%.

Spotrebná zložka: 70%.

Byt s najnižším nákladom na 1 m2: 1,89,-

Byt s najvyšším nákladom na 1 m2: 13,94,-

Podiel špecifických nákladov vykurovaného priestoru: 7,4 (nevyhovuje lebo je vyšší ako 2,5).

Byt s najnižším nákladom na 1 m2 po úprave: 4,08,- (nárast o 2,19,-, pri byte o rozlohe 80 m2 nárast o 175,20,-)

Byt s najvyšším nákladom na 1 m2 po úprave: 10,10,- (pokles o 3,84,-, pri byte o rozlohe 80 m2 pokles o 307,20,-)

Podiel špecifických nákladov vykurovaného priestoru po úprave: 2,48 (vyhovuje lebo je nižší ako 2,5).

Byt ktorý bol vykurovaný zodpovedne, efektívne a hospodárne si priplatí 175,20,-, byt, ktorý bol prekurovaný ušetrí 307,20,-. Je bezpredmetné, ktorý byt bol ako polohovaný, jediným kritériom pre výpočet nákladov je spotreba, ktorá čím je vyššia tým lepšie.

Porovnanie vyúčtovania pred a po nadobudnutí platnosti vyhlášky 240/2016 Z.z. pri bytovom dome so 100 bytmi:

Rok 2022 pred platnosťou:

Základná zložka: 30%.

Spotrebná zložka: 70%.

Byt 80 m2 s najnižším nákladom: 151,20,-/rok

Byt 80m2 s najvyšším nákladom: 1115,20,-/rok

Rok 2023 po platnosti:

Základná zložka po úprave: 65%.

Spotrebná zložka po úprave: 35%.

Byt 80 m2 s najnižším nákladom: 326,40,-/rok (nárast o 175,20,-, t.j. o 115%)

Byt 80 m2 s najvyšším nákladom: 808,00,-/rok (pokles o 307,20,-, t.j. o 28%)

Byt s najnižším nákladom ak kúril v roku 2023 tak isto ako v roku 2022 si priplatí 175,20,-, byt s najvyšším nákladom, ktorý kúril v roku 2023 tak isto ako v roku 2022 ušetrí 307,20,-. A je úplne jedno, ktorý byt mal akú polohu, rozhodujúca je spotreba, ktorá čím je vyššia, tým lepšie.

„Odborníci“ predpokladali a celú vyhlášku prispôsobili tomu, že polohovo znevýhodnené byty odoberú vždy viac tepla ako byty polohovo zvýhodnené, za predpokladu čoho by vyhláška mala aké také opodstatnenie. To je však stav, ktorý nastane len ojedinele a za súčasného stavu ten, kto bude chcieť na teple ušetriť musí rátať s tým, že vo svetri a pri teplom čaji bude sponzorovať tepelnú pohodu svojho suseda sediaceho v prekúrenom byte na gauči pri vychladenom pive a možno aj pri otvorenom okne.

 

Pred sobotou bolo ako nebude.

19.03.2024

Slovenská republika má 5 447 000 obyvateľov, z toho 4 300 000 oprávnených voličov. Posledných parlamentných volieb sa zúčastnilo 68,5% z nich, teda asi 2 945 500. Stranu SMER volilo 22,94%, čo je asi 675 697 voličov. Stranu SMER nevolilo 4 771 302 obyvateľov Slovenskej republiky. Z uvedených údajov vyplýva, že len 12% populácie, voličov strany SMER si želá žiť v Rusku a 88% [...]

KÓD SEM KÓD TAM (teoretická úvaha)

05.06.2021

Ak sa nedostalo Vaše dieťa do školy nie je vylúčené, že za všetkým môže byť prepracovaný systém v ktorom nemáte prakticky žiadnu šancu preskúmať objektivitu rozhodnutia príslušnej vzdelávacej inštitúcie, prípadne rozhodnutie jej zriaďovateľa. Výnimkou snáď môže byť situácia ak sa jedná o cirkevnú alebo súkromnú vzdelávaciu ustanovizeň. Ocitlo sa [...]

Pomáhať a chrániť. Len keby sa vedelo aj komu, koho/čo a ako?

25.10.2012

Staré, nepotrebné drevené bedne na povale ešte staršieho roky neobývaného domu. Aj toto sa dá reálne a nielen v malej obci na strednom Slovensku dnes kúpiť s domom, ktorý ak chcete obývať, zbavíte sa všetkého nepotrebného a vytvoríte si bývanie na svoj vlastný obraz. Nájdete a vyhodíte prvú starú, nepotrebnú drevenú bedňu z povaly, no keď zbadáte, čo sa po jej [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 18512x
Priemerná čítanosť článkov: 2645x

Autor blogu

Kategórie